Stichting SAMAH
SAMAH NIEUWS #mei2024 View online
Jongeren ontmoeten jongeren op locatie

We bezochten de afgelopen maanden diverse (crisisnood)opvanglocaties om - samen met het COA - ontmoetingen te faciliteren voor jongeren die daar verblijven met onze ervaringsdeskundigen. De jongeren op de locaties waren nieuwsgierig en gingen graag met de ervaringsdeskundigen in gesprek over allerlei onderwerpen, waaronder de opvang, het volgen van onderwijs, het leren van de Nederlandse taal, ambities voor de toekomst en uitdagingen waar jongeren mee te maken krijgen.  

“Op locatie zijn met het SAMAH-team was een mooie ervaring voor mij. Ik had de kans om de jongeren daar te vertellen over wat voor mij belangrijk was om succesvol te worden in Nederland. Ik heb de wachttijd gebruikt om zoveel mogelijk te leren, vooral de Nederlandse taal. Als je de taal goed spreekt, wachten er meer kansen” 

Ervaringsdeskundige, 22

We komen ook graag bij jou op locatie. Dankzij de steun van Stichting Kinderpostzegels faciliteren we ook dit jaar weer ontmoetingen tussen jongeren en ervaringsdeskundigen. Wil je daar meer over weten? Klik op de groene button hieronder.

Wil jij ook SAMAH op jouw locatie?
Move it Forward: werken aan perspectief

Eind december was het Graduation Day voor een groep minderjarige jongeren, die misschien niet in Nederland mogen blijven, maar nog in de opvang verblijven. Zij volgden de training Move it Forward, die SAMAH samen met Lifegoals Nederland ontwikkelde. In deze training gaan jongeren aan de slag met de verwerking van de beslissing en ontwikkelen zij vaardigheden om in deze moeilijke fase van hun leven aan de slag te gaan met een plan voor hun toekomst.

Wat een bijzondere jongeren hebben we leren kennen! Ondanks grote zorgen over de toekomst, zo leergierig en enthousiast.

Met het einde van de training, stopt het traject niet. Sterker nog, dit is pas het begin. SAMAH staat naast de jongeren op het moment dat ze de beslissing van de IND gaan krijgen. Om ze te ondersteunen bij wat er komen gaat en te helpen hun plannen te realiseren. 

Lees meer over Move it Forward
Move it Forward Too - Meld je aan voor de Train-de-trainer

Graag delen we de Move it Forward methodiek met professionals in het werkveld. Professionals die werken met de doelgroep AMV of voormalig AMV die uitgeprocedeerd zijn of dreigen te raken en met hen aan de slag willen gaan met het creëren van (nieuw) toekomstperspectief. Met de ondersteuning van het Kansfonds organiseren wij daarom voor professionals die met bovenstaande doelgroep werken een 2 daagse train-de-trainer aan. Dankzij de ondersteuning van Kansfonds is deelname gratis. (Beperkt aantal plaatsen beschikbaar).

Wil je daar bij zijn? 

Aanmelden of meer lezen over de train de trainer Move it Forward
Versterking op de SAMAH-helpdesk

De SAMAH-Helpdesk krijgt steeds meer vragen van jongeren binnen. Vragen over hoe lang ze nog moeten wachten voordat hun procedure gaat starten, wanneer ze antwoord krijgen van de IND, of hun gezinshereniging in gevaar komt als ze 18 worden, wat er gaat gebeuren als ze 18 worden, wanneer ze naar school mogen en nog veel meer. Daarom hebben we het team van de SAMAH-Helpdesk per 1 maart uitgebreid met 4 nieuwe collega's. Jongeren die bij SAMAH werken als bijbaan. Jongeren die hun ervaring inzetten om vragen van jongeren te beantwoorden, soms in eigen taal. 

De SAMAH Helpdesk
SAMAH jubileert!

In 1999 zijn de eerste stappen gezet om een landelijk, onafhankelijke stichting op te zetten voor (voormalige) AMV met als doel een plek te creëren waar jongeren terecht kunnen met vragen, steun ervaren en samen kunnen werken aan dingen die zij belangrijk vinden. Dat leidde begin 2000 tot de officiële oprichting van Stichting SAMAH. Wij trappen ons jubileumjaar af op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, en zien uit naar een jaar vol activiteiten, verhalen van toen en nu, en plannen voor de toekomst. 

Graag vieren wij ons 25-jarig jubileum met alle mensen die het pad van SAMAH hebben gekruid. Heb jij een mooie herinnering, iets bijzonders meegemaakt, met een van de jongeren of SAMAH zelf? Heb jij een bijzonder verhaal te vertellen over 'onze' geschiedenis?

Deel dit met ons! Op de speciale jubileumpagina op onze website, vind je een (steeds aangevuld) overzicht van onze activiteiten en het e-mailadres om je herinneringen en verhalen met ons te delen. 

SAMAH 25 jaar
Toch niet over naar mailchimp

Vanwege de berichtgeving dat mailchimp de AVG wetgeving in Duitsland (en daarmee ook in Nederland) zou overtreden, hebben we besloten niet over te stappen naar MailChimp. Je blijft de nieuwbrief dus ontvangen via de vertrouwde weg. Mocht dit in de toekomst toch veranderen, dan laten we dat weten. 

facebook  twitter  linkedin  youtube  instagram  tiktok 
Modify your subscription    |    View online
Stichting SAMAH
www.samah.nl
© SAMAH ongewoon gewoon