Inkomen

Alles over geld. Over geld verdienen, geldzorgen, toeslagen en meer.

Inkomen

Veelgestelde vragen

Geld en financiën

Wat is minimumloon?

De wet zegt dat je recht hebt op een minimum-uurloon. Dat is het bedrag dat je minimaal per uur moet krijgen van je werkgever. 

Het minimum-uurloon hangt af van je leeftijd. Als je wil weten wat jouw minimum-uurloon is, dan ga je naar de website van de rijksoverheid.

Maak goede afspraken met je baas over je uurloon voordat je een contract tekent. Als je minder krijgt dan het minimum-uurloon, kan je met je baas hierover praten. Als het probleem niet is opgelost, kun je een melding maken bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit mag je anoniem doen.

Bel de SAMAH-helpdesk als je meer vragen hebt.

Ik word 18 en nu?

Kijk op 18ennu.nl.

Wie kan mij helpen met vragen over geld, uitkering en het aanvragen van toeslagen?

Bijna in elke stad of dorp in Nederland heb je jongerenwerkers of een jongerencentrum. Daar werken mensen die je kunnen helpen met vragen over geld en misschien ook bij het zoeken van werk, het maken van een CV voor werk of vragen over schulden.

Heb je al een probleem met geld. Vaak werken bij de gemeente mensen, die helpen met schulden of je kunnen doorverwijzen naar de schuldhulpverlening. Soms zijn er ook maatjesprojecten die je kunnen helpen. 

Dat weten ze meestal bij de gemeente of bij het jongerenwerk.

Weet je niet wie je kan vragen om jou te helpen? Dan kan je altijd bellen of appen met de SAMAH-Helpdesk.

Wat is een ww-uitkering?

Als je nu werkt, maar binnenkort je werk kwijt raakt, kan je een WW uitkering aanvragen. Dit kan alleen als je ergens al langer dan 6 maanden werkt. Je kan het aanvragen vanaf 1 week voor je werk stopt.

Je vindt hier meer over de ww-uitkering.

Wat is bijzondere bijstand?

Als je weinig inkomen hebt, kan je soms voor bijzondere kosten extra bijstand krijgen van de gemeente. Bijvoorbeeld als je koelkast kapot is. Je kan bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je moet dat zelf aanvragen. Of je kan iemand vragen om je daarbij te helpen.

Je krijgt alleen bijzondere bijstand als de regels voor jou gelden.

Lees hier meer over bijzondere bijstand.

Wat is een uitkering en hoe kan ik die krijgen?

Als je niet werkt en niet naar school gaat, krijg je van de gemeente een uitkering. 

Je vindt hier meer informatie over de uitkering.

Heb ik recht op aanvullende beurs? En hoe vraag ik dat aan?

Als je ouders nog buiten Europa zijn, heb je recht op extra studiefinanciering (aanvullende beurs). Dat kan je aanvragen bij DUO via een formulier en met een brief van bijvoorbeeld Nidos, Vluchtelingenwerk of SAMAH.

Als je ouders in Nederland zijn, maar weinig inkomen hebben, kan je zelf een aanvullende beurs aanvragen. 

Lees hier meer.

Als je naar school gaat, mag je ook werken. Als je niet te veel bijverdient met werken, mag je al het salaris houden. Als je meer verdient, krijg je minder studiefinanciering. Voor 2021 is de grens € 15.415,63 (dit bedrag gaat over wat je samen (als je met je vriend/vriendin woont) verdient of het loon waar je belasting over betaalt).

Kijk hier voor de regels.

Hoe vraag ik studiefinanciering aan?

Als je naar school gaat, krijg je studiefinanciering van DUO. Dit is soms een lening, soms niet, dat ligt aan de opleiding die je doet. Je moet de studiefinanciering zelf aanvragen, minimaal 8 weken van tevoren. 

Lees hier alles over studiefinanciering aanvragen.

Hoe vraag ik Huurtoeslag aan?

Als je weinig inkomen hebt, kan je geld krijgen van de  belastingdienst om te helpen met het betalen van je huur. Huurtoeslag heet dat. Je moet dat zelf aanvragen. Of je kan iemand vragen om je daarbij te helpen. Je krijgt alleen huurtoeslag als de regels voor jou gelden.

Lees hier alles over aanvragen en de regels voor huurtoeslag.

Kijk hier of je recht hebt op huurtoeslag

Hoe vraag ik Zorgtoeslag aan?

Als je weinig inkomen hebt, kan je geld krijgen van de belastingdienst om te helpen met het betalen van je zorgverzekering. Zorgtoeslag heet dat. Je moet dat zelf aanvragen. Of je kan iemand vragen om je daarbij te helpen.

Je krijgt alleen zorgtoeslag als de regels voor jou gelden.

Lees hier alles over aanvragen en de regels voor zorgtoeslag.

Kijk hier of je recht hebt op zorgtoeslag.

 

De SAMAH Helpdesk luistert... en helpt!

Heb je een probleem en weet je niet hoe je dat moet oplossen? Wil je gewoon even met iemand praten?

Telefoon
Bel of app met 06 360 594 21
WhatsApp

Bezoek SAMAH ook op:

YouTubeTikTokFacebookLinkedInInstagramX/TwitterSnapChat