Informatieboekje: Praat met me

Jongeren die nieuw zijn in Nederland voelen zich soms anders. Ze spreken een andere taal en zien er misschien anders uit. Dat we niet allemaal hetzelfde zijn is normaal en leuk. Maar het is niet altijd fijn om je anders te voelen.

Veel jonge alleenstaande vluchtelingen hebben te maken met vormen van uitsluiting of discriminatie, vanwege hun huidskleur, vluchtverleden of taalgebruik. Vaak is het voor hen onzeker of dingen die gebeuren komen doordat ze vluchteling zijn, door hun achtergrond of dat deze gebeurtenissen ‘normaal’ zijn en eenieder kunnen overkomen.

Het is opvallend dat meerdere jongeren aangeven zich soms buitengesloten te voelen of het gevoel hebben dat ze de kans niet krijgen om zich te ontwikkelen. Uit de verhalen van jongeren komen ook voorbeelden naar boven waarin sprake lijkt te zijn van situaties van machtsmisbruik op de werkvloer of vooroordelen en discriminatie in de klas of op het werk.

Daarnaast valt op in het onderwijs, bij gemeenten of op andere plekken waar opvang, begeleiding of zorg geboden wordt men zich soms onvoldoende bewust is van het dominante referentiekader waar vanuit gehandeld én geoordeeld wordt. Voor jongeren voelt dit alsof ze “gedwongen” worden een opleiding of baan te kiezen op een ander niveau (en vaak andere richting) dan past bij hun wensen en talenten.

Samen met jongeren maakten we een boekje over discriminatie en uitsluiting. Een boekje over wat je kunt doen als het je overkomt en vol tips van jongeren die hier ervaring mee hebben.


Bestel het informatieboekje

Let op: dit product staat nog niet in onze webshop. Neem contact op voor bestellingen.

Meer horen?

Luister hier ook naar de podcast die jongeren met elkaar maakten.

Bekijk de pdf

Bezoek SAMAH ook op:

YouTubeTikTokFacebookLinkedInInstagramX/TwitterSnapChat