Wat doe je als je alleen asiel aanvraag in Nederland?
Als je net in Nederland bent, dan start jouw procedure in Ter Apel. Hier meld je jezelf officieel aan. Na aanmelding ga je naar een locatie waar je procedure start.
Omdat er nu veel jongeren naar Nederland komen, ga je eerst naar een noodopvanglocatie. Het duurt nu een half jaar of soms langer totdat je asielprocedure begint. (Dit komt omdat het heel druk is).
Als je procedure begint, krijgt je eerst tijd om uit te rusten en je voor te bereiden. Je krijgt dan ook informatie over de procedure en een medische check. Die medische check is ook om te onderzoeken of je gezond genoeg bent om de asielprocedure te kunnen starten. Ook krijg je een advocaat.
Je krijgt 2 interviews met de IND. In het eerste interview vragen ze wie je bent, hoe het was in jouw land en hoe je naar Nederland bent gereisd. Je krijgt daarvan een verslag. Samen met je advocaat controleer je of dat klopt.
De advocaat helpt je ook met voorbereiden op het 2e interview met de IND. In het 2e gehoor vraagt de IND naar de reden dat je gevlucht bent. Het is belangrijk dat je alles eerlijk vertelt.
Heb je geen identiteitsdocumenten? Dan onderzoekt de IND of je minderjarig bent, bijvoorbeeld door vragen aan je te stellen. Soms vraagt de IND of je wilt meewerken aan een leeftijdsonderzoek. Met dit onderzoek krijgt de IND duidelijkheid over jouw leeftijd.
De IND beslist of je een verblijfsvergunning krijgt. Met een verblijfsvergunning kom je terecht in een kleinschalige opvang in de gemeente. Je krijgt daar begeleiding van een mentor en je voogd.
Het kan zijn dat de IND zegt dat je niet mag blijven. Je krijgt dan een negatieve beslissing. Ben je het niet eens met de beslissing van de IND? Dan kun je in beroep gaan. Je advocaat helpt je daarbij.
Bel de SAMAH-helpdesk als je meer vragen hebt.
Vragen en antwoorden
Ben jij voor je 18e verjaardag alleen naar Nederland gekomen en heb je een vraag?


Thema's
-
Welzijn
Gezondheid, stress, leuke dingen doen of sporten. -
Inkomen
Alles over geld. Over geld verdienen, geldzorgen, toeslagen en meer. -
School en werk
Nederlandse taal leren, opleiding kiezen, toekomst, studiefinanciering (DUO), werk, solliciteren. -
Wonen
Wonen in de opvang (COA, Nidos), eigen woning of kamer, verhuizen, rechten en plichten, buren en huisgenoten. -
Support
Familie, Nederlanders ontmoeten, maatje of gastouder, sociaal netwerk, relaties. -
Procedures
Asielprocedure, gezinshereniging, inburgering, 18 worden (en alles wat je dan moet regelen), wat als je een negatief krijgt?
De SAMAH Helpdesk luistert... en helpt!
Heb je een probleem en weet je niet hoe je dat moet oplossen? Wil je gewoon even met iemand praten?


Of email info@samah.nl