Stichting SAMAH SAMAH - ongewoon gewoon
Week van het geld

Ook SAMAH wil in de week van het geld aandacht vragen voor het thema financiën. Voor jonge alleenstaande vluchtelingen is het omgaan met financiën een behoorlijke uitdaging. Deze jongeren groeien niet op in het financiële systeem dat we hier kennen, dan is het behoorlijk lastig dat te begrijpen en daarmee te leren werken. Bovendien missen ze de steun en begeleiding van bijvoorbeeld ouders op dit gebied. Ze worden wel getraind in het omgaan met geld, maar staan er vanaf hun 18e vaak alleen voor, de voorbereidingstijd is kort. 

Overzicht financiën voormalig AMV's Lelystad

We horen veel verhalen over jonge statushouders die financieel worstelen of in de schulden terecht komen. Er wordt gesproken over "niet goed kunnen budgetteren", "geen overzicht of administratie hebben" en "verkeerde keuzes maken". Dit speelt vast en zeker een rol. 

De realiteit laat ook zien, dat het voor jonge alleenstaande statushouders niet makkelijk is om rond te komen. Het inkomen is minimaal voor wat ze nodig hebben en laat weinig ruimte voor fouten, hulp aan familie in thuisland of een keer een impulsaankoop.

Dit geldt ook voor Nederlandse jongeren, verschil is echter wel, dat jonge alleenstaande statushouders geen familie hebben die hen af en toe een zakcentje kan toestoppen, of waar jongeren kunnen eten om de kosten wat te drukken. Sterker nog, familie rekent vaak op hen qua ondersteuning. 

 

SAMAH maakte samen met Welzijn Lelystad een overzicht van inkomsten en uitgaven van deze jongeren, om hun financiele situatie concreet in beeld te brengen.

Bekijk hier het financiele overzicht
Werken aan financiele zelfredzaamheid - 8 standaarden

Om jonge alleenstaande statushouders goed te kunnen ondersteunen bij het maken van financiële keuzes, is het belangrijk te weten wat de reële situatie is en aan te sluiten bij de leefwereld en behoeften van jongeren. 

SAMAH maakte daarvoor samen met ervaringsdeskundigen een lijst van 8 standaarden, die voor jongeren belangrijk zijn als het gaat om financiële zelfredzaamheid.

Bekijk de 8 standaarden
Workshops voor professionals

SAMAH zal in april en mei 2x een pilotworkshop verzorgen voor professionals die met jonge alleenstaande statushouders werken aan financiële zelfredzaamheid, gebaseerd op bovenstaande 8 standaarden. We gaan in op hoe je jongeren kan ondersteunen vanuit hun behoeften en leefwereld en hoe je ze de regie kan (terug)geven. 

 

De workshops zullen online plaatsvinden en zijn gratis. Heb je interesse? Kijk op onze website voor meer informatie en hoe je kan inschrijven. 

Schrijf je in voor de workshop
Geef jonge alleenstaande vluchtelingen de kans om te leren

SAMAH werkte mee aan het nieuwe KIS-rapport over hoe de financieel zelfredzaamheid van alleenstaande minderjarige vluchtelingen kan worden vergroot in de overgang naar volwassenheid. 

De handreiking biedt inzicht in de leefsituatie van jonge alleenstaande vluchtelingen, welke factoren hun financiële zelfredzaamheid belemmeren en welke mogelijkheden er zijn om die te bevorderen.

Bekijk het rapport

Met het project PAY attention to your future richt SAMAH zich op het vergroten van de financiele zelfredzaamheid van jonge alleenstaande vluchtelingen. Meer lezen over dit project kan hier: PAY attention to your Future

Het project PAY attention to your future wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Stichting Kinderpostzegels, Corbello Stichting en Stichting Janivo. 

Facebook Twitter LinkedIn
Modify your subscription    |    View online
Stichting SAMAH
www.samah.nl
© SAMAH ongewoon gewoon