Stichting SAMAH SAMAH - ongewoon gewoon
Invloed Corona op (voormalig) AMV's

"Ik vind het moeilijk om de lessen te volgen op school, alles is online en snel en er is weinig ruimte voor vragen"

"Ik ben mijn baan verloren door Corona, ik werkte in de horeca en die is nu dicht. Ik heb nog wel studiefinanciering, maar het is moeilijk alles te betalen".

"Ik kan niet goed slapen, normaal ging ik voetballen, even alles vergeten, maar dat mag niet meer. Ik hoef nergens heen en heb niks te doen, dat is moeilijk."

Een kleine greep uit de signalen die binnenkomen bij de SAMAH-helpdesk. We merken dat jongeren zwaar getroffen worden door de Corona-maatregelen. Problemen met financiën door het kwijtraken van baan of bijbaan, eenzaamheid, lastig meekomen op school en weinig contact met anderen. 

Om goed in kaart te krijgen, wat de impact van de Corona-maatregelen is op jonge alleenstaande vluchtelingen, doen de ervaringsdeskundigen van de SAMAH-comunity hier onderzoek naar onder hun peers. 

Houdt onze website in de gaten voor de uitkomsten.

En voor de jongeren: bij de SAMAH-helpdesk zitten mensen klaar om te luisteren of helpen. Bel of app ons!

Jonge alleenstaande vluchtelingen en mentale gezondheid

In de afgelopen 20 jaar hebben we vanuit SAMAH gezien dat er een aantal belangrijke factoren zijn, die jongeren stress bezorgen. Jongeren ervaren stress vanwege financiële problemen, herbeleving van ervaringen uit het verleden, druk van ouders (zowel na gezinshereniging, als ouders die nog in het buitenland wonen, bijvoorbeeld stress om ouders die nog in een onveilige situatie zijn) eenzaamheid, discriminatie en problemen met werk en studie.

Ook ervaren jongeren stress betreffende hun toekomst: wat kan je, wat mag je, hoe houd je het vol op school, als je de hele nacht niet hebt geslapen vanwege stress?

In partnerschap met FNO ontwikkelt SAMAH binnen het programma Geestkracht laagdrempelige informatie EN tools voor jongeren die te maken hebben met stress.

Lees meer op onze website: ik heb stress!

Website mentale gezondheid
Gratis toegang pilot workshops

In april en mei zullen we 2 x een workshop voor professionals in pilotvorm aanbieden. De workshop gaat in op hoe je jongeren kan ondersteunen vanuit hun behoefte en leefwereld en hoe je ze de regie kan (teruggeven)geven op het gebied van lastige thema's zoals financiële zelfredzaamheid. Deelname aan de pilotworkshops is gratis.Heb je interesse? Stuur een e-mail naar info@samah.nl of kijk op onze website.

Trainingen en workshops professionals
Nieuwe podcast online: Ghermay

In deze podcast verteld de 19-jarige Ghermay over zijn leven in Nederland, de leuke dingen en de uitdagingen, opgroeien en 18 worden in Nederland en waarom hij nu jongeren helpt die in dezelfde situatie zitten als hij ooit deed

Luister de podcast
Even voorstellen: Hawal Nabi

Wie ben ik?

Hawal Nabi, 31 jaar en ik ben sinds 1 september 2020 werkzaam bij stichting SAMAH als projectmedewerker. Ik ben bij stichting SAMAH komen werken, omdat ik zelf op mijn 10de jaar naar Nederland ben gevlucht met mijn ouders en ik wil bij stichting SAMAH mijn kennis en expertise inzetten om andere jongeren die gevlucht zijn. Hen wil ik helpen om hun plekje te vinden in de Nederlandse samenleving. Ik weet uit ervaring dat het leven in Nederland soms ingewikkeld kan zijn, maar niet onmogelijk. Er zijn veel kansen die benut kunnen worden, alleen moet je die wel kennen en grijpen. Die jongeren, die dromen en wensen hebben wil ik op de juiste weg helpen hun dromen en wensen waar te maken. 

Ik ben verder betrokken bij het project geestkracht, dat bedoeld is om de jongeren bewust te maken over hun mentale gezondheid. Iets wat enorm belangrijk is. Hoe mentaal (on)gezond een jongere is, kan het leven van een jongere beïnvloeden. Ik streef naar meer openheid over mentale gezondheid, zodat alle jongeren erover kunnen praten. Ik merk dat er een enorme taboe is rond dit thema. Ik hoop dat jongeren die mentale klachten ervaren dit herkennen, bespreekbaar maken en indien nodig hulp zoeken. Vaak lopen jongeren rond met dit probleem zonder het door te hebben, laat staan dit te bespreken met anderen. Ik zeg: “met een wond op je voet ga je ook niet maanden rond lopen, zonder dat je hulp zoekt. Luister naar jezelf en neem stappen als je te lang niet goed in je vel zit. Iedereen verdient het om mentaal gezond te zijn.”

Even voorstellen: Jeroen den Haan

Hallo allemaal, 

 

Mijn naam is Jeroen den Haan, ik ben 26 jaar en woon in Den Haag. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding Social Work. Voor deze opleiding moet ik ook een stage volgen en dat ga ik doen bij SAMAH. 

Ik vind het erg leuk om met jongeren te werken en ik vind het fijn dat ik kan helpen waar dat nodig is of te ondersteunen waar iemand hulp nodig heeft. 

 

Ik heb er veel zin in om bij SAMAH aan de slag te gaan en ik hoop dat ik jullie binnenkort kan ontmoeten. 

Geef jonge alleenstaande vluchtelingen de kans om te leren

Jonge, alleenstaande vluchtelingen die achttien geworden zijn, zitten ineens zonder vangnet en begeleiding vanuit jeugdzorg. Hoe regel je je geldzaken in een land dat je net kent? 

SAMAH werkte mee aan het rapport dat KIS begin februari uitbracht: ‘Desnoods eet ik twee weken brood met pindakaas’. Het rapport brengt het vraagstuk in kaart en biedt daarnaast – voor gemeenten en andere betrokken organisaties en professionals – tips en handreikingen voor oplossingen om de financiële zelfredzaamheid van deze jongeren te versterken.

Download het rapport
Poster of flyers SAMAH-helpdesk bestellen?

Wilt u jongeren informeren over de SAMAH-helpdesk?

Vraag dan een gratis folder- en visitekaartjespakket aan via helpdesk@samah.nl

Facebook Twitter LinkedIn
Modify your subscription    |    View online
Stichting SAMAH
www.samah.nl
© SAMAH ongewoon gewoon
Stichting SAMAH SAMAH - ongewoon gewoon